درخت رازآلود ۶۰۰ ساله | پرسه در خاطرات اراج
به گزارش کارگر آنلاین، اگرچه چند سالی است که درخت ۶۰۰ ساله اراج هم مثل بسیاری از باغها و کوچهباغهای اینآبادی قدیمی به خاطرهها پیوسته، اما هنوز هم در فرهنگ عامه و هویت اینآبادی قدیمی شمیران جایگاه ویژهای دارد. در گفتوگو با «داریوش شهبازی» تهرانشناس و پژوهشگر تاریخ به تاریخچه این نماد هویتی اراج و دلیل احترام اهالی به آن به درخت ۶۰۰ ساله پرداختهایم.
در چند قدمی مسجدجامع محله، انگار هنوز هم خاطرات آن درخت اسرارآمیز زنده است. قصهها و روایتهایی که اگرچه گاهی در نقل و قولهای سینه به سینه رنگ خرافه به خود میگرفت ولی واقعیت این بود که درخت ۶۰۰ ساله اراج میان اهالی اینآبادی احترام زیادی داشت. در روزگاری نه چندان دور که جای آپارتمانها، برجها و خیابانهای پرترافیک، تا چشم کار میکرد همه جا درخت بود و باغ، درخت ۶۰۰ ساله اراج به نمادی برای اینآبادی تبدیل شد.
«هادی کاشانی» یکی از اهالی قدیمی اراج میگوید: «درخت ۶۰۰ ساله اراج ازگونه درختان داغداغان بود و میان اهالی محله احترام زیادی داشت. اگرچه در نقل قولهای سینه به سینه قدیمیها روایتهایی به این درخت نسبت میدادند که گاهی رنگ و بوی خرافه میگرفت اما این درخت یکی از نمادهای هویتی محله ما بود.»
حالا چند سالی است که جای درخت ۶۰۰ساله اراج در همسایگی مسجدجامع خالی شده است. کاشانی میگوید: «چند سال پیش تنه درخت ۶۰۰ ساله اراج به دلیل پوسیدگی بیش از اندازه از بین رفت و حالا دیگر اثری از آن باقی نمانده. با وجود این قرار بود یک نماد حجمی از آن درخت ۶۰۰ ساله ساخته شود ولی تنه پوسیده درخت در اثر وزش باد سقوط کرد.» موسفیدان محله اراج برای یادبود آن درخت کهنسال چند نهال جوان داغداغان کاشتند؛ نهالهایی که حالا برگ و بار دادهاند تا قصه آن درخت خاطرهانگیز و دلیل احترام اهالیآبادی به آن هرگز فراموش نشود.
نماد ایستادگی داریوش شهبازی / تهرانشناس